Camping de Bosrand Spier in Drenthe

 

 

Col du Vam

Fietsen in het mooie Midden-Drenthe. Uitdagingen! Col du Vam.

Er is een fietsparcours waar een eenrichtingsverkeer van kracht is.  Er zijn drie klimroutes en één afdaling.  In totaal zijn de routes op de VAM-berg  2100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Op de meest noordelijke route vind je aan het einde van het parcours een keienstrook met een stijgingspercentage van 15%.

 

Het NK Wielrennen, Col du Vam

Het NK Wielrennen 2020 vind plaats  in het weekend van 19, 20 en 21 juni.  U kunt hierbij zijn!

Als deelnemer of als toeschouwer.  Het wordt een mooi spektakel, radio en televisie zullen hierbij ook aanwezig zijn voor een compleet live verslag.

 

Geschiedenis

De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf met hoofdvestiging in WijsterDrenthe. Het bedrijf is opgericht in 1929.

Het oorspronkelijke doel was om huisvuil uit de Randstad naar gebieden met schrale grond te brengen en aldaar te composteren. De compost kon dan gebruikt worden voor bodemverbetering en ontginningsprojecten. In 1999 werd VAM verkocht aan het toenmalige Edon.

Tegenwoordig is de VAM een onderdeel van Attero, het voormalige Essent Milieu.

Op een van de vuil stortbulten op het VAM-terrein te Wijster is sinds 2001 een informatiecentrum gevestigd.  De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en gras, is met een hoogte van 48 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe.

In de volksmond wordt deze heuvel wel de VAM-berg genoemd. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals tijdens de Ronde van Drenthe. Sinds oktober 2018 zijn er 3 nieuwe klimroutes en 1 afdaling geopend op deze heuvel.

Col du Vam, een uitdaging, een belevenis!

Na deze fantastische fietstocht/wandeltocht kunt u bij Camping de Bosrand relaxen bij uw accommodatie. En lekker wakker worden met een heerlijk verzorgd ontbijt behoord ook tot de mogelijkheden.